pátek 29. května 2015

Gelli Plate - 1.část: Základní postupy


Dnes vám přináším první část několikadílného seriálu o Gelli Plate. Dalo by se říct, že to je vlastně želatinová nebo gelová podložka či deska, která umožňuje tisk technikou monoprintu. Tímto tiskem si můžete vyrobit vlastní originální papíry pro přání, zápisníky či další projekty. Práce je velice jednoduchá, zábavná a zvládnou ji i děti.


Gelli Plate se vyrábí v různých velikostech a tvarech. Jsou buď obdélníkové o velikosti 3x5, 5x7, 8x10 a 12x14 palců, čtvercová 6x6" nebo kruhové o průměru 4", 6" a 8".

 



 
Po vybalení podložky z původního obalu (nevyhazujte jej, je dobré v něm podložku uschovávat, zajistí, aby se nijak nezkroutila nebo nedeformovala) ji položte na pevnou rovnou plochu. Zjistíte, že z obou stran je Gelli Plate pokryta průhlednou fólií. Před prací horní fólii sejměte.

Pro tisk se používají akrylové barvy, já nejraději používám tyto zn. Artisté. Mají dvě výhody. Jsou levné a zároveň díky úzkému hrdlu se dobře dávkují a kdybyste je při práci zapomněli zavřít, nevyschnou vám. Dále pro práci s Gelli Plate budete potřebovat gumový váleček pro nanášení barev.


Na podložku naneste několik kapek barvy velké přibližně jako lentilky a gumovým válečkem ji rozetřete po celé ploše. (Moje podložka je velká 14x12" a používám papír o velikosti A4, proto barvu po celé ploše neroztírám.)
Skutečně stačí poměrně malé množství barvy, váleček ji rozválí na velmi tenkou vrstvu. Na váleček netlačte, váleček pak barvu neroztírá, ale hrne před sebou, což nechceme.


















Pak už stačí jen přitisknout papír a přitlačit buď prsty nebo po rubu papíru přejet válečkem. Zpočátku používejte minimálně 120g papír, aby se vám nekroutil, i když si později ukážeme, že můžete používat i jiné druhy papíru. Od natřené podložky neodcházejte, protože akrylové barvy poměrně rychle schnou. Po rozetření barvy tiskněte co nejdříve. Jakmile jste si jisti, že jste papír přitiskli k podložce rovnoměrně po celé ploše, chyťte papír v rohu, druhou rukou přidržte podložku a papír sejměte. A je hotovo. První stránku máte natisknutou.

Gelová podložka s barvou

Natištěný papír
Na podložku můžete nanést i dvě či více barev najednou. Jsou dva postupy:
- buď nanesete všechny barvy najednou a najednou je válečkem rozetřete, takže se barvy vzájemně prolnou a částečně i překryjí,

Nanesená barva
 
Barva rozetřená na podložce


Natištěný papír
- nebo nanesete jednu barvu, rozválíte, nanesete jinou barvu a zase rozválíte. Pak zůstanou jednotlivé barevné plochy téměř odděleny od sebe.


Barva rozetřená na podložce

Natištěný papír
Jak se vytvoří vzory, si ukážeme až příště, ale již dnes vám prozradím pár vychytávek:

1. Jestliže nechcete mít papír pokrytý jednolitou barvou, můžete úmyslně ledabyle rozválet barvu a v některých místech nechat silnější vrstvu, v jiných tenčí. Vznikne nepravidelný a zajímavý otisk.

Barva na podložce

Natištěný papír
2. Akrylovou barvu rozřeďte vodou nebo alespoň na rozetřenou barvu nastříkejte sprejem vodu. Získáte také zajímavý efekt.

Výsledný efekt
Přeji vám hodně zábavy s Gelli Plate ! Příště si ukážeme, jak se pracuje se šablonami (maskami).


Děkuji za návštěvu :-)


sobota 16. května 2015

Barvy Inklingz a trhací bločky


Včera jsem se pustila do výroby oblíbených trhacích bločků. Přemýšlela jsem, jak je trochu obměnit a tak jsem tentokrát použila akvarelové barvy Inklingz od výrobce Shimmerz Paints.











Nejprve jsem na vyřezaný karton nanesla špachtlí přes šablonu lehkou texturovací pastu. Po zaschnutí jsem celý karton natřela bílým gessem.



Poté jsem postupně nanášela 3 odstíny Inklingz.
V prvním případě to byly tyto barvy:
- Blue My Mind z řasy Gold
- Steely Blue Eyes z řady Jewel
- Penny 4 Your Thoughts z řady Metal

Ve druhém případě to byly tyto odstíny:
- Sun Kissed z řady Pearl
- Good As Gold z řady Gold
- Gosh Garnet také z řady Gold.


 
 
 
Pro ty, kteří ještě nevědí, jak s těmito pigmentovými barvami pracovat, tady je návod:
Inklingz jsou suché pigmentové barvy v pevném stavu, které se aktivují vodou. Naneste na barvu trošku (opravdu jen trošku!) vody. Ať už sprejem nebo štětcem, na tom nezáleží. Pak nechte několik minut barvu stát, až voda pronikne mírně do hloubky a vznikne hustá sytá barva. Pokud byste chtěli barvu více průhlednou, jednoduše přidejte další vodu.

Po nanesení a zaschnutí barvy, jsem přilepila ozdoby z výřezů a nakonec jsem teprve bločky svázala kroužkovou vazbou.





Děkuji za návštěvu :-)


neděle 10. května 2015

Glitry podruhé


Zjistila jsem, že velmi zajímavého efektu dosáhneme, když použijeme glitry společně s 3D gelem (existuje matný a lesklý). Dnes vám chci tuto techniku přiblížit.










V prvním případě jsem nanesla 3D Gloss Gel přes šablonu s motivy motýlků pomocí špachtle.


Ještě na mokrý nezaschnutý gel jsem nasypala postupně různé odstíny glitrů, tak jako tomu bylo v tomto příspěvku.
 
 
 

A takto vypadá hotové již ozdobené přání:

 
 


Ve druhém případě jsem nejprve glitry s 3D gelem smíchala.



Pak jsem špachtlí nanesla směs na papír přes šablonu. Nelekejte se, zpočátku je gel mléčný, neprůhledný a glitry téměř nejsou vidět.

 

Teprve po zaschnutí zprůhlední a glitry rozjasní celý projekt.

 

 
Všechna přání jsem zdobila hlavně květinami a výřezy.
 

 
 

 
Děkuji za návštěvu :-)