pátek 5. května 2017

Hrátky s reaktivní fólií


 Asi před rokem jsem si koupila u Charloty na www.scrapylife.cz  přístroj MINC. Musím přiznat, že mi možná 2 měsíce ležel doma, než jsem ho poprvé vyzkoušela. Nicméně pak jsem si ho doslova zamilovala.









  Věřím, že většina z vás MINC a reaktivní fólie zná, ale pokud ne, tak stručně vysvětlím. MINC je přístroj  na podobném principu jako laminovačka. Vkládá se do něj papír, který chceme ozdobit, pokrytý reaktivní fólií. To vše umístíme do speciální kapsy a tu pak vložíme do přístroje.  Horkem se metalická vrstva z reaktivní fólie přenese na vámi vybraný text, obrázek či ozdobu. Není to ale zase tak jednoduché. Reaktivní fólie nereaguje na vše.

  Existují různé hotové papíry, chipboardy či jiné ozdoby, které mají na sobě speciální vrstvu, stačí si jen vybrat barvu fólie a projet MINCem, Mnoho ozdob si můžeme ale vyrobit sami a já přináším několik návodů.

Vlastní nápisy a texty
   Reaktivní fólie reaguje na laserový tisk. Baví mě vyrábět si vlastní texty pomocí nejrůznějších fontů, které pak používám při výrobě blahopřání.  A tak jsem si vytiskla celou stránku s texty na blahopřání a při jejich výrobě si jen vystřihnu ten, které se mi nejvíce hodí, vyberu fólii, vše vložím do kapsy a projedu MINCem. Ráda používám na blahopřáních také nejrůznější citáty.





Razítka
   Velmi ráda používám na svých projektech otisky razítek s metalickou fólií. Je několik způsobů, jak se dají vyrobit:

1.) Na razítko naneste houbičkou speciální Magic Medium, vytvořte otisk a po zaschnutí aplikujte raktivní fólii. 




2.) Postup je stejný jako v bodu 1, jen místo média naneste pastu Minc Reactive Screen Ink.




3.) Nyní použijeme Minc Reactive Mist Medium ve spreji. I tady je stejný postup jako v bodu 1. Na podložku nastříkejte trochu tekutiny. tu pak pomocí houbičky naneste na razítko a otiskněte.


4.) Zjistila jsem, že reaktivní fólie reaguje na  embossovací prášek. Udělejte otisk razítka embossovacím médiem, posypte práškem a zahřejte horkovzdušnou pistolí, až se prášek roztaví. Přesně tak jako děláte horké embossování. Na tento embossovaný obrázek přiložte reaktivní fólii a pomocí MINCu ji aplikujte.



 5.)  Ve všech předcházejících případech není otisk razítka dokonalý. I když v určitých případech může být nedokonalost úmyslná a projektu dodá zvláštní efekt.  Pokud však chcete mít dokonalý otisk, použijte laserovou tiskárnu. Natiskněte razítko na papír, otisk pak na laserové tiskárně okopírujte a naneste reaktivní fólii.



Kartičky pro journaling
1.) V prvním případě jsem použila sprej, kterým jsem postříkala kartičku. Tekutinu necháme dokonale uschnout, pak můžeme kartičku vložit spolu s fólií do přístroje.




2.) I v tomto případě použijeme sprej. Jen ho naneseme přes šablonu.



 Mějte připravenou i další kartičku, na kterou otisknete tekutinu, která ulpí na šabloně a vyrobíte si hned dvě kartičky najednou.




3.) Na kartičku naneste přes šablonu pastu Minc Reactive Screen Ink.. Buď ji můžete natupovat houbičkou



nebo nanést špachtlí.




4.) Případně můžete kartičku postříkat koncem otevřeného uzávěru.


Tyto postupy se skvěle dají uplatnit i v technice mixed media.


Výřezy

1.) Na hotové výřezy můžete pomocí houbičky nanést Minc Reactive Screen Ink,




Magic medium



nebo Minc Reactive Mist a po důkladném zaschnutí aplikujte fólii. 




2.) Pokud chcete aplikovat reaktivní fólie na vlastní výřezy vyrobené na Big shotu nebo na plotru, máte několik možností.
   Buď se dají koupit archy nazvané Toner Sheet, je to černá lesklá čtvrtka, na které fólie bez problémů ulpí nebo si jednoduše vytiskněte na laserové tiskárně černou stránku a z ní vyřežete a opatříte fólií cokoliv vás napadne, nebo spíš cokoliv na co máte šablonu.




3.) Zjistila jsem, že lesklá černá vinylová fólie, kterou prodává Forart k plotrům (ať už originální od Silhouette nebo ta, kterou prodávají pod značkou Forartu) je vhodná pro práci s reaktivními fóliemi. Zkušela jsem i fólie z hobby marketů, ty ale nereagovaly.
Takže další možností je udělat výřez z této vinylové fólie.



A jakýkoliv výřez na plotru můžete samozřejmě také patřit metalickým povrchem a ozdobit jím třeba hrníček.




Ještě jednou tisk

Reaktivní fólii můžete použít na jakýkoliv natištěný obrázek. nebo vzor. Já jsem použila vzor stažený z Silhouette Design Store a vyrobila jsem si zlatý podkladový papír pro svatební blahopřání nebo z něj pak můžete udělat originální výřezy. Kdo je šikovný a umí pracovat s grafickými programy, může si vyrábět vlastní vzory.




Nebojte se tisknout i na barevný nebo dokonce černý papír. Ráda používám fólie tón v tónu s podkladovým papírem. A metalické fólie na černém papíru vypadají velmi efektně.




A malá vychytávka na závěr - vytvořte si dvoubarevný obrázek :-)

Zbytky fólie nevyhazujte a použijte na další obrázky. Na černý papír z laserové tiskárny jsem aplikovala zbytek stříbrné fólie. Motiv balónků zůstal nevyplněný.


Pak jsem použila červenou fólii a originální dekorace je na světe.


A ještě dobrá rada od Charloty: 
- obecně by se pro co nejdokonalejší implementování reaktivní folie měla používat čtvrtka s velmi hladkým povrchem. Čím více strukturovaná, tím více "distress" (nedokonalý) otisk folie. 
reaktivní folie a MINC přístroj se dá také použít na velum nebo na acetát (průhledná fólie). 



Děkuji na návštěvu :-)



1 komentář: