sobota 13. června 2015

Gelli Plate - 3.část: Nástroje typu "co dům dal"


I když nejste vybaveni všelijakými šablonami a texturovacími nástroji,  můžete vytvořit jedinečné vzory pro své další projekty. Stačí se jen rozhlédnout kolem sebe a v každé domácnosti najdete skvělé "nástroje". Pár z nich vám ukážu a doufám, že se v komentáři pochlubíte vlastním nápadem :-) Ráda se od vás taky přiučím :-)







 
1) Na podložku natřete barvu a na ni přiložte mikroténový sáček. Ten pečlivě přitiskněte a opatrně sundejte. Vznikne moc pěkný podkladový tisk.

Sáček přitiskneme a sundáme

Hotový tisk
2) Na barvu přitiskněte vlnitou lepenku

Hotový tisk
3) nebo bublinkovou fólii.

Hotový tisk
4) Kruhy vyrobíte ruličkou od toaletního papíru:


Hotový tisk
5) Na rozválenou barvu položte různými směry provázek:

První otisk

Druhý otisk
6) Do barvy na podložce otiskněte vzor staré záclony:

Hotový tisk

7) mřížku:

Hotový tisk
8) nebo jutu:

Hotový tisk
9) A dnešním posledním tipem je použití různých listů, které najdete v přírodě. Na základě vlastních zkušeností doporučuji listy nejprve vylisovat a teprve pak použít na tisk:

Listy rozložené na barvě

První tisk

Druhý tisk


Příště budeme pokračovat s pomůckami, které má doma každá scrapařka.

Děkuji za návštěvu, tiskněte s fantazií a přijďte se pochlubit vašimi výsledky -)

 

pátek 5. června 2015

Gelli Plate - 2.část: Šablony a hřebeny


V první části jsem popsala základní postupy, dnes vám ukážu, jak se pracuje s pomůckami, které ke Gelli plate neodmyslitelně patří. Jsou to především šablony, masky a nástroje, kterým říkám hřebeny.







Nejprve si ukážeme práci se šablonami.

S jejich pomocí potisknete hned dva papíry. Tzv. pozitiv a negativ.

Na podložku natřeme barvu a na ni položíme šablonu. Nejlépe alespoň tak velkou, jak velký papír potřebujeme natisknout. Na položenou šablonu přiložíme papír a přitiskneme. Poté papír odstraníme a odstraníme i šablonu. Na Gelli plate zůstala barva, která byla schovaná pod šablonou. Tu tam přeci nenecháme a vzor natiskneme na druhý papír.
 
První tisk, kdy se natiskne barva kolem šablony
Druhý tisk, natiskne se barva, která byla pod šablonou

Druhá ukázka je opět se šablonou. Když na natřenou barvu položíme šablonu, dříve než vzor natiskneme na papír, volnou plochu "poťupkáme" skrčeným papírovým kapesníkem nebo ubrouskem. Teprve pak natiskneme první papír. Po odstranění šablony můžeme zbylou barvy opět částečně odstranit pomačkaným kapesníkem.


Výsledný tisk

Jestliže máte doma zásobu malých šablon (např. od Tima Holze) a velkou podložku, nezoufejte, i tyto šablony můžete u monoprintu uplatnit. Nebudeme ale papír tisknout přes šablonu, nýbrž vzor do barvy pouze otiskneme, hlavně ve střední části tak, aby se neotiskly rovné okraje, ale aby okraje zůstaly nepravidelné. Tak vytvoříme na podložce vzor, který pak natiskneme na papír.
 

Otisk šablon na podložce

Natištěný papír
Pomocí hřebenů vytvoříme poněkud jiné vzory.
 
 
Speciální hřebeny jsou gumové nebo plastové, s těmi gumovými se mi lépe pracuje. Pokud speciální hřeben nemáte, stejnou službu vám udělá hřeben na vlasy, praktičtější je ne příliš široký hřeben, nejlépe tak 5-8 cm. Lépe s ním vzory tvoří. Ale nic nebrání tomu, abyste dlouhým hřebenem vytvořili vzor po celé ploše.
 
Vzor na podložce s barvou

Výsledný tisk
Při vytváření vzorů vrstvíme 2-3 tisky na sebe a techniky můžeme různě kombinovat.
 
Výsledný tisk může vypadat třeba takto:
 
 
Můj dnešní tip: Chcete-li natisknou přes šablonu text tak, aby byl čitelný, nezapomeňte položit šablonu obráceně. Text na šabloně uvidíte zrcadlově.
 
Příště si ukážeme, jak lze vytvořit vzory pomocí materiálů, které máte určitě doma :-)
 
Přeji vám hodně zábavy při vytváření vzorů a děkuji za návštěvu :-)
 

Cardabilities #124


Tak i já jsem se nechala unést a vytvořila jsem přání podle sketche Cardabilities. Do nejrůznějších soutěží a výzev se zapojuji minimálně, ale tentokrát jsem se do toho s chutí pustila.








Úkolem bylo vyrobit přání podle zadaného sketche:



 
A tady můžete posoudit, jak jsem se s tím vypořádala já:
 
 

 
Děkuji za návštěvu :-)